Porady  |  3 marca 2017

Białe, czerwone, różowe – jak uniknąć problemów z winem?

Wino to napój nieprzeciętnie obwarowany… normami. Reguły, zgodnie z którymi się je serwuje, nie wzięły się znikąd. Lata i wieki degustacji upewniły sommelierów, czyli zawodowych degustatorów win, że pewne zestawy są po prostu najlepsze. Stały się zatem niemalże obowiązkowe. Ich zignorowanie oznacza przyznanie się do bycia nieobytym. Zapewne nie chcesz znaleźć się w tej grupie?

Wino białe, czerwone, różowe… Które lubisz najbardziej? Pytanie w zasadzie nie na miejscu i rozpoczynanie nim kolacji będzie niewłaściwe. Bo każde wino może być dobre lub złe – to zależy od towarzystwa.

Jak nie palnąć gafy i nie podawać wina niewłaściwie? Dziś Ci doradzimy. Zapamiętaj i na najbliższej romantycznej kolacji serwuj wino w zależności od rodzaju posiłku.

Wino czerwone – na dobre trawienie

Tak, troska o trawienie to dobry klucz, którym możesz się posłużyć. Jeżeli jecie mięso czerwone, dziczyzna, grzyby czy tłuste sery, czyli to, co nieco obciąży wątrobę, pomagamy jej w pracy, popijając danie czerwonym winem. Kto chce błysnąć szczegółami, odróżni wina podawane do pieczystego oraz dziczyzny od tych pasujących do serów. Podpowiadamy: wina czerwone bordoskie współgrają z mięsiwem, burgundzkie zaś z serami. Oczywiście do wszystkich wymienionych podajemy wino czerwone w wersji wytrawnej.

Wina białe – zdecydowanie lżejszy kaliber dań

Białe mięsa, chude sery, owoce morza, jajka oraz przekąski – dla nich odpowiednie będzie właśnie białe wino. Aby jednak nie było zbyt łatwo, by wszystko zagrało, jak trzeba, należy rozróżnić, kiedy jaki rodzaj wina można podać. I tak wina białe wytrawne należy serwować do przekąsek, zaś stołowe półwytrawne do ryb, białego mięsa oraz drobiu.

Czytaj także: Jak zamawiać wino w restauracji?

Wina różowe – kwestia wyczucia

Tak, tu już musisz zdobyć się na subtelność w doborze, nie ma bowiem jednego klucza serwowania. Można różowym winem zastępować zarówno wino czerwone, jak i białe. Rzecz w tym, by wyczuć stosowność doboru wina do potrawy. Jeżeli nie jesteś pewny swych kompetencji oraz wyczucia, wina różowe odłóż na półkę. Jeszcze przyjdzie na nie czas.

Wina półsłodkie i słodkie we wszystkich kolorach

Tu sprawa jest niezwykle prosta: serwujesz je do owoców, ciast i deserów. Nie strzelisz też gafy, zestawiając je z orzechami.

Uwaga!

Są potrawy, do których wina nie serwujemy. Zdecydowanie unikaj zestawiania go z sałatą oraz z potrawami z octem. Serwując do nich wino, zdradzisz się jako wyjątkowy ignorant.

Tagi: